Fredagen 17/5

Nolby Sky Sprint Race 1.8 km
Sundsvall Trail 2019

Tekniskt

7/10

Kuperat

9/10

Underlag

7/10 (mjukt till hårt)

Fakta

Start 18:30-18:40 (startgrupper el. individuell start)
150 startplatser
1.8 km
220 m
60 m
Trail: 85%
Off-trail: 15%
Grus/asfalt: 0%

Beskrivning

Vackert backrace längs Nolbykullens rygg, möjligt att genomföra för alla, men var beredd på lite luftig scrambling under slutdelen.

Starten går i Hemmanet och de första 750 meterna stiger 150 höjdmeter på stigar med mycket hällmarksinslag och vackra vyer innan man når banans högsta punkt. Sedan följer 600 meter småkuperad löpning på en härlig smalstig i gles tallskog.

Efter att korta banan vikit mot mål rundar 1.8 km sträckningen Nolbykullen längs dess sydvästra brantsida där det bjuds på ett tekniskt skråparti där händerna kommer att komma till användning.

Ett kort och snabbt parti på stig utför följs av de sista 50 metrarna uppför den branta liftgatan till den sannolikt mycket välkomna och välkomnande mållinjen.

Upplev stämningen och ta chansen att njuta av den klassiska våfflan vid målgång samtidigt som du hejar fram de andra löparna till målet.

Nolby Sky Sprint Race 1.0 km
Sundsvall Trail 2019

Tekniskt

4/10

Kuperat

6/10

Underlag

5/10 (mjukt till hårt)

Fakta

Start 18:45-18:50 (startgrupper el. individuell start)
150 startplatser
1.0 km
80 m
20 m
Trail: 100%
Off-trail: 0%
Grus/asfalt: 0%

Beskrivning

1 km distansen passar likaväl barn och ungdomar som den motionär som vill få uppleva känslan och atmosfären av ett härligt traillopp, samtidigt som hela stigningen känns för övermäktig. Inga överdrivet tekniska partier väntar.

Starten går på mellersta delen av "The Stig" och banan stiger snabbt 50 höjdmeter innan man når Nolbykullens rygg och under 600 meter följer en slingrig smalstig med stundvis underbar utsikt.

Efter att långa banan viker av mot mer teknisk löpning tar sig 1 km löparna ut i slalombacken och avslutar de sista 50 metrarna till målet i ett svagt motlut.

Upplev stämningen och ta chansen att njuta av den klassiska våfflan vid målgång samtidigt som du hejar fram de andra löparna till målet.

Lördagen 18/5

Sundsvall Trail 21 km
Sundsvall Trail 2019

Tekniskt

9/10

Kuperat

3/10

Underlag

4/10 (mjukt till hårt)

Fakta

Start 12:15 (2 startgrupper)
300 startplatser
20-22 km
~375 m
~375 m
Trail: 32%
Off-trail: 65%
Grus/asfalt: 3%

Beskrivning

Sveriges mest tekniska traillopp är tillbaka i en ny tappning.

Starten av banan sker på sandstranden i Norrvikssand men efter bara några hundra meter kommer löparna byta ut sand mot vitmossa, stenhällar, klappersten och blåbärsris.

Banans första 8 kilometrar rör sig till största delen obanat i teknisk och småskuren kustterräng, även om passagen genom Junibodsand utgör ett undantag. Partier med gnejsklippor och havsdoft varvas med partier som får en skogsnostalgiker att bli varm i hjärtat. Samtidigt kan underlaget i partier kräva rejäl fotledsstyrka och det krävs sin löpare för att hålla riktigt hög fart.

Banan byter karaktär i takt med att löparna tar sig österut och det blir ett större inslag av stiglöpning. Efter 5 km i denna riktiga drömterräng av snabblöpta hällpartier och fina stigar blir det mer fysiskt utmanande under ca 2 km när banan viker söderut.

Vi har försökt att hitta rytmiken i banläggningen, så efter tunglöpt följer lättlöpt. I två snabba kilometrar springer ni längs den väl underhållna stigen från Rönnhamn i riktning Lörudden, gör en kort avstickare i skogen varefter 1 km kustklippslöpning avslutar dagen.

2019 är det snarare 5 min/km-gränsen istället för 6 min/km-gränsen som kommer jagas av de snabbaste löparna.
Sundsvall Trail 10 km
Sundsvall Trail 2019

Tekniskt

6/10

Kuperat

2/10

Underlag

3/10 (mjukt till hårt)

Fakta

Start 12:15 (2 startgrupper)
250 startplatser
10-11 km
~125 m
~125 m
Trail: 45%
Off-trail: 51%
Grus/asfalt: 4%

Beskrivning

Med start och mål i Lörudden kommer milbanan bjuda på riktigt fin traillöpning rätt igenom - en utmaning både för dig som precis hittat till traillöpning och för den mer erfarna, helt beroende på vilken fart du väljer. Det är en hel del obanad löpning, men mestadels är denna med Medelpadsmått mätt lättlöpt.

Banan går direkt ut i vacker tallskog som varvar snabblöpta hällar med riktiga finstigar och från början blir det nog lätt att dras med i ett högt tempo. Efter ca 4 km kommer banan byta karaktär, bli mer flack men samtidigt med lite tyngre underlag när löparna beger sig söderut.

När banan väl vänder norrut igen så blir det på en riktigt fin och lättlöpt stig som går längs vattnet från Rönnhamn mot Lörudden. Kanske den mest snabblöpta stigen som det bjudits på i Sundsvall Trails historia?

Väl tillbaka i Lörudden passerar banan ut i skogen via kapellet och avslutas slutligen med klipplöpning förbi Löruddens fyr innan den avslutande upploppsrakan längs kajen.

Det blir alltså en del smalstig i vacker kusttallskog, snabbare stiglöpning längs vattnet, öppna hällar, lite myrpartier och en fin dos kustklippslöpning - en bra mix för ett traillopp i våra öron.
Sundsvall Trail 5 km
Sundsvall Trail 2019

Tekniskt

3/10

Kuperat

1/10

Underlag

7/10 (mjukt till hårt)

Fakta

Start 11:30
150 startplatser
5 km
~40 m
~40 m
Trail: 68%
Off-trail: 25%
Grus/asfalt: 7%

Beskrivning

En perfekt introduktion till traillöpning med en kombination av lättsprungna breda stigar som varvas med lite smalare och knixigare partier. Den obanade löpningen står för en mindre del av banan, och går på lättsprunga hällar och relativt släta havsklippor.

Start och mål vid Löruddens hamn och löparna beger sig efter några hundra meter väg/bred stig in i en väldigt vacker gles kusttallskog som präglar hela bansträckningen.

Banan delar avslutning med resterande distanser och passerar Löruddens fyr och därefter är det nästan bara upploppet kvar.
Sundsvall Trail 2.5 km
Sundsvall Trail 2019

Tekniskt

3/10

Kuperat

1/10

Underlag

8/10 (mjukt till hårt)

Fakta

Start 11:00
150 startplatser
2.5 km
~15 m
~15 m
Trail: 71%
Off-trail: 15%
Grus/asfalt: 14%

Beskrivning

Finns det några som lever upp mer vid skogslöpning än barn? Som är mer tekniskt kompetenta? Detta är en finfin trailbana med barn och ungdomar i åtanke, men fritt för alla att ställa upp.

Start och mål vid Löruddens hamn. Löparna börjar sin bana med 300 meter väg/bred stig längs i fiskelägret- Sedan blir det mestadels fin stiglöpning i den vackra kustterrängen, med endast en kort avstigare vid sidan av stigen med vacker utsikt.

Banan delar avslutning med resterande distanser och passerar Löruddens fyr och därefter är nästan bara upploppet kvar.Partners